VízPlusz kártyával rendelkező ügyfeleink 20%-os kedvezménnyel vehetik igénybe talajradar szolgáltatásunkat.

Ha még nincs VízPluszkártyája, igényelje most! >>

A szolgáltatás tartalma

A jelenleg elérhető legmodernebb technológiával működő georadar segítségével könnyedén felkutathatóak a nyilvántartásokban nem, vagy hibásan szereplő csövek, vezetékek, kábelek. Segítségével pontosan meghatározható bármely vízvezeték nyomvonala, legyen szó fém, PVC, beton vagy más anyagú csőről, és nagyobb munkák előtt a közművek feltérképezésére is kiválóan hasznosítható.

Működési elve

A talajradar elektromágneses impulzusokat bocsát ki, melyek a talajba (médiumba) hatolva, annak dielektromos tulajdonságai miatt visszaverődnek a vevőantennához.

Működése a gyakorlatban

A talajradar egy adó- és egy vevőantennából, valamint egy központi irányító egységből áll. Ez utóbbi vezérli a jelkibocsátást és kapcsolatot tart a mérést vezérlő számítógéppel. Az adó a talaj felszínén mozogva rövid időtartamú elektromágneses hullámokat bocsát a talajba mintegy hatméteres mélységig. A radarhullámok a különböző talajszerkezetekről, illetve a felszín alatti közművekről, objektumokról eltérő módon verődnek vissza a vevőegységhez. A visszaérkezett jeleket a vevőantenna regisztrálja, így a mérés folyamán egy olyan időszelvényt kapunk, amelyen láthatók a visszaverődésből kapott jelek. E visszaérkező hullámokat használja fel a radar kezelőegysége 2D-s képalkotásra, amely egyúttal alapja lehet egy speciális számítógépes program segítségével készülő 3D-s kiértékelésnek is.

A mérési adatok feldolgozását geofizikai szaktudásunk mellett megfelelő programtámogatás is segíti.

Példák a talajradar helyszínen készített 2D-s és számítógéppel generált 2D-s és 3D-s képeire:
(Az eredeti felbonátsú képekért kattintson a kis képekre!) 

 A talajradar monitorán megjelenő valósidejű 2D-s kép 1. kép - A talajradar monitorán megjelenő valósidejű 2D-s kép
 Számítógéppel generált 2D-s radargram 2. kép - Számítógéppel generált 2D-s radargram
 3D-s ábrázolás elkészítése a felvett keresztszelvényekből 3. kép - 3D-s ábrázolás elkészítése a felvett keresztszelvényekből
 A régetek 4. kép - A régetek "lelapozása" a céltárgyig
 A céltárgy grafikus megjelenítése 5. kép - A céltárgy grafikus megjelenítése

A szolgáltatás legfőbb előnye

A talajradar segítségével mintegy négy-ötméteres mélységig lehetséges a földfelszín alatti nemfémes anyagok, objektumok felderítése, valamint a talajszerkezet vizsgálata, így nincs szükség költséges és időigényes bontási, helyreállítási, ásási vagy mintavételi munkálatok elvégzésére.

A föld alól is előkerítjük - tájékoztató kiadvány

Kiemelt alkalmazási területek

Közműszolgáltatók

A hagyományos eszközök nem képesek kimutatni a nemfémes közműveket. A talajradar segítségével a közműszolgáltatók pontos információt kaphatnak hálózatuk és egyéb földalatti szerelvényeik elhelyezkedéséről. A talajradar ugyanakkor nemcsak ezekre a problémákra kínál megoldást, hanem kitűnően használható az üregesedés jelenségének felderítésére és egyéb, a talajszerkezetben található anomáliák feltárására is.

A talajradar használata fontos lehet az új nyomvonalak kijelölésekor, ismeretlen nyomvonalú közművek feltárásakor, valamint bontási munka megkezdése előtt a társközművek hálózatának felderítésekor.

A talajradaros mérés a hagyományos eljárásoknál egyszerűbb és gyorsabb, a mérési adatok kiértékelése is kevesebb időt igényel. Emellett viszonylag pontos mélységadatot kapunk az egyes szerelvények és hálózati elemek elhelyezkedéséről, ami GPS-koordinátákkal kombinálva talajtérkép elkészítését is lehetővé teszi.

Úthálózat

A pályaszerkezeti rétegek vastagságának megállapítására, üregesedések, kezdődő útbeszakadások, lehetséges felfagyási pontok lokalizálására, az útpálya alatt húzódó fémes-nemfémes közművek helyzetének azonosítására is a legjobb megoldás.

Archeológia

A gyors és hatékony talajradar-felmérés eredményeként az archeológiai feltárás célirányosan történhet útépítések és egyéb nagy beruházások előtt. A roncsolásmentes vizsgálat során nemcsak a felszín alatti struktúrák helye, de mélysége is azonosításra kerül.

Ajánlatkérés, megrendelés

Amennyiben további tájékoztatást vagy egyedi árajánlatot kér szolgáltatásunkról, örömmel állunk rendelkezésére alábbi elérhetőségeinken:

talajradar@vizmuvek.hu

Tel.: 06-1-465-2679

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK:

Megrendelőlap

VízPlusz kapcsolatfelvétel
Kérjük, ismerje meg és fogadja el Adatkezelési tájékoztatónkat!
 


captcha

Kérjük, a megjelenő karakterek nagy betűs
változatát írja az üres mezőbe („k” helyett „K” stb.)!