VízPlusz kártyával 10% kedvezményt kapunk a belépőjegy árából.

A Nyíregyházi Állatpark

A sokszínű állatvilág több mint 500 faja, és több mint 5000 egyede él a Nyíregyházi Állatpark 30 hektáros területén, ahol egy természetes tölgyerdőben nem csak az állatok, de a botanikai ritkaságok bemutatására is nagy hangsúlyt fektetnek.

Az 1998 óta működő állatkert folyamatos átalakulásokon megy keresztül, az időközben elavulttá vált állattartó helyeket modernizálják, ezáltal teremtve jobb feltételeket a meglévő és az újonnan érkező állatoknak.

Az Állatparkban olyan különlegességekkel találkozhatnak a látogatók, mint a fehér tigris, az afrikai elefánt, a komodói sárkány, az indiai orrszarvú, a jegesmedve, a homoki tigriscápa, és a nyugati síkvidéki gorilla. A fajmegmentési program részeként pedig sikeresen szaporodik többek között a zsiráf, a lisztmajmocska, a borneói orangután, a bali seregély és a szibériai tigris.

   

Mit láthatnak a látogatók?

Az állatok kontinensenkénti felosztásban láthatóak, hogy aki belép, egy nap alatt végigjárhassa a Földet, s megfigyelhesse a különböző élőhelyek állat- és növényvilágát. 

A 4000 négyzetméteres Zöld Piramis épületében helyezkedik el az Óceanárium és az Esőerdőház, melynek föld alatti szintjén az Indiai-óceán élővilága jelenik meg. Üvegfolyosóban közlekedve az 500 000 literes akváriumban lévő cápák, ráják, korallok és más élőlények világát figyelhetik meg a látogatók. Az Óceanárium fölött található az Esőerdőház, ahol Európa legnagyobb komodói varánusz tenyészpárja él. Innen egy függőhídon keresztül haladva lehet eljutni az orangután bemutatóhoz és a Félelem barlangjához. A 10 méter magasságból lezúduló vízesés mellett elhaladva pedig találkozhatnak a borzongatóan szép hüllők különleges gyűjteményével.

Földünk tengereinek és óceánjainak állat és növényvilágát mutatja be a SóstóZoo Ócenáriuma. Ezek a hatalmas vízfelületek, melyek bolygónk több mint hetven százalékát borítják, meghatározó szerepet töltenek be az emberiség életében. Az óceánok és tengerek élővilága rendkívül változatos, az apró medúzáktól, a hatalmas bálnákig milliónyi állat élőhelye ez a titokzatos és izgalmas világ.

A Tarzan Ösvénye átöleli a Nyíregyházi Állatparkot. Ezen a nem mindennapi sétányon haladva a fekete kontinens izgalmas állatvilága számtalan meglepetést tartogat. A látogatók itt láthatják a zsiráfcsaládot, a páviáncsapatot, antilopokat, zebrákat, wattusikat, orrszarvúkat. A Föld legnagyobb szárazföldi állatai, az afrikai elefántok is a Tarzan ösvényét gazdagítják, csakúgy mint a törpezvízilovak, az oroszláncsalád, a flamingók, a krokodilok és a szurikáták. Itt laknak a gepárdok is, és a látogatók bepillantást nyerhetnek egy tradícionális maszáj falu életébe is.

Ausztrália és Új-Zéland élővilágát bemutató kifutó rendszerben bennett-kengurukat, vörös óriáskengurukat, Ausztrál vadkutyákat és vörös bundájú dingókat láthatnak. A nagyobb termetű kakadufajok, melyek Ausztrália jellegzetes madarai - mint az inka- rózsás- vagy a sárgabóbitás kakadu a park külső röpdéiben élnek, míg az Ausztrál ház mellett egy külön volierben a kisebb termetű laposfarkú papagájfélék kerültek bemutatásra. Az Ausztrál ház belső terében növénytárlattal is várják a vendégeket, ahol olyan jellegzetes növényeket ismerhetnek meg, mint például az eukaliptusz vagy a teafa.

Földünk északi sarkának és déli féltekéjének élővilágát mutatja be a SóstóZoo Sarkvidéke. A természet érintetlen világát, az örök hó és jég birodalmát. A szélsőséges környezethez kevés állat és növény tud alkalmazkodni, mégis nagyon érdekes állatvilággal büszkélkednek ezek a vidékek. A SóstóZoo Sarkvidéke különleges környezetet teremt az itt élő állatoknak. A természetben több tízezer kilométeres távolságban élő jegesmedvék és pingvinek itt egymás szomszédságában várják a látogatókat. A borjúfókák, a pingvinek és a jegesmedvék víz alatti életébe a látogatók a Sarkvidék panoráma üvegfalainak segítségével tekinthetnek be.

A Dél-Amerikai Házban megelevenedik a trópusi esőerdők állat- és növényvilága. A botanika iránt érdeklődők láthatnak hatalmas rovarfogó növényeket, színpompás broméliákat, agancs páfrányokat, valamint számos egzotikus termést is. A patakban kajmánok, alligátor és keselyű teknősök lesik zsákmányukat, míg a lombok között, rejtőzködő kapibarákat és tapírt is megpillanthatnak az élesebb szeműek. A házból kilépve további a kontinensre jellemző állatokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az Andok Kalandok az örökmozgó mókusmajmok, a kíváncsi sátánmajmok, az apró tamarinok, a bársonyos szőrű alpakák, lámák és vikunyák valamint a félelmetes jaguárok otthona.

A Zöld Piramis "kistestvérének" is nevezett Viktória ház az otthona a park páncélos hüllőinek, a kihalás szélén álló kubai krokodiloknak vagy a hatalmas mississipi alligátoroknak, melyeket szinte testközelből tekinthet meg a nagyérdemű egy speciális üvegfolyosón keresztülhaladva. Itt kapott helyet az édesvízi állatokat bemutató akvaterrárium rendszer is. A különleges és bizarr külsejű állatok gyűjteménye szintén itt látható, így a vendégek bepillantást nyerhetnek a föld alatt rejtett életmódot folytató csupasz turkálók mindennapjaiba csakúgy, mint a sörényes hangyász pár s a felettük élő halálfejes majmocskák életébe.

A Kárpát-medence állatvilágát a kezdetektől mutatja be a park, hiszen ezekkel az állatokkal alapították annak idején az intézményt. A magyar parasztudvar bemutatja mindazokat a háziállatokat, melyek egykor és ma körülvették az embert. Az udvaron olyan különlegességek között sétálhatnak, mint a fecskehasú mangalica disznó, az erdélyi, a hortobágyi racka, vagy a magyar szürkemarha.

  

ÉRDEKESSÉGEK

Találkozzon skarlát íbiszekkel Nyíregyházán

Ha különleges madarakat szeretne tanulmányozni, nem kell hosszú repülőútra vállalkoznia, elegendő ellátogatnia a Nyíregyházi Állatparkba, ahol például a skarlát íbiszek kifejlett és nyáron született példányait is tanulmányozhatja.

A skarlát íbiszek Dél-Amerika északi partvidékének lakói, elsősorban folyótorkolatokban és mangrove mocsarakban élnek. Tollaik ragyogó skarlát színét olyan karotinoidok okozzák, amelyeket a fő természetes táplálékukból, apró rákokból nyernek. Elegáns, vékony, lefelé ívelő csőrük eszményi szerszám a rákok és különféle csigák kiemelésére a mocsár iszapjából vagy a mangrovegyökerek közül.

A magaslatra épített egyszerű fészkeket a párok közösen készítik el és a tojást is felváltva költik ki 19-23 nap alatt. A kikelt fiókát is együtt nevelik és a begyükben előemésztett, majd  visszaöklendezett táplálékkal etetik.

A Nyíregyházi Állatparkban a speciális íbisz tápnak köszönhetik jellegzetes színüket, mely eleséget hallal, főtt tojással és egyéb állati fehérjével egészítenek ki a madárgondozók.
A parkban már több éve tartják ezt az impozáns megjelenésű gázlómadarat, de ez az első esztendő, hogy fióka nevelésnek is szemtanúi lehetnek a látogatók.

A 24 felnőtt egyedet számláló kolóniában bárki könnyedén megkülönböztetheti a nyáron kikelt fiókákat a csapat többi tagjától, hiszen azok a skarlátpiros, ivarérett egyedektől eltérően sötét színűek.

Sárkányok akcióban

2021 augusztusában töltötték be 10 életévüket az állatpark komodói varánuszai, születésnapjuk alkalmából kedvenc csemegéjükkel, marhahússal kedveskedtek nekik gondozóik a nagy napon. 
A Zöld Piramis talán legnépszerűbb lakói ezek a gigászi méretű hüllők, akiket nem véletlenül hívnak komodói sárkánynak, hiszen egy ivarérett hím egyed akár 80-100 kg testtömegű is lehet. Az állatparkba 2016-ban érkeztek a Prágai Állatkertből és jelenleg 60 kg-osak.

Mivel zárt tartási körülmények között elhízhatnak a világ legnagyobb gyíkjai, ezért a születésnapi meglepetést is felfüggesztve kapták, hogy dolgozzanak meg a finom falatokért. Ennek az úgynevezett környezetgazdagításnak több célja is van, megmozgatja az állatot mind mentálisan mind fizikálisan, és látványnak sem utolsó.

A komodói sárkánygyíkok (Varanus komodoensis) a természetben az Indonéz-szigetvilágban élő, nappali életmódot folytató ragadozók. Szaglásuk kitűnő, elsősorban dögökkel táplálkoznak, melynek szagát több kilométerről megérzik, de a kifejlett példányok képesek elejteni a vaddisznót, vagy a szarvast is.

Korábban úgy gondolták, hogy a szájüregükben olyan kórokozó baktériumok élnek, melyek a sebből a vérbe jutva pár napon belül vérmérgezést, majd a megharapott áldozat halálát okozzák. Újabb kutatások kiderítették, hogy bár jelentős a baktériumfajok változatossága ezen varánuszfaj szájában, de egyetlen faj sem kizárólagos kórokozó. Mint az az elmúlt években kiderült, a komodói varánusz harapása viszonylag gyenge, ezért egy sokkal hatékonyabb módszert alkalmaz zsákmányszerzéshez, mégpedig mérget. A páros méregmirigy az állat alsó állkapcsában helyezkedik el, és a fogak között több kivezető csatornája van. Mikor a sárkány fűrészes fogaival megragadja áldozatát, erős nyakizmai segítségével nagy tépett sebet okoz, melybe bőven jut a méregből. A méreg összetevőinek hatására rövid időn belül hasűri fájdalom, valamint sokk-tünetek jelentkeznek, melyek szinte megbénítják az áldozatot, nagyobb méregmennyiség esetén pedig meg is ölik.

A komodói varánusz másik különleges tulajdonsága, hogy képes a szűznemzésre. Ennek lényege, hogy a nőstények alkalmanként hímek „közreműködése” nélkül is képesek utódoknak életet adni. Ez a jelenség előfordul ugyan a természetben, ám a magasabb rendű gerinceseknél, így a hüllőknél is ritkaságnak számít. Genetikai okokból a szűznemzésből származó utódok a komodói varánusz esetében csak hímek lehetnek; az állatparkban élő 2 hüllő is ilyen módon jött a világra.

Oroszlánok világnapja!

Augusztusban, pontosabban augusztus 11-én ünnepelte a világ az oroszlánok világnapját! A normál színű nagymacskák mellett fehér oroszlánokat is megfigyelhetnek a látogatók a Nyíregyházi Állatparkban. De mit kell tudni erről a színváltozatról?

A fehér oroszlán nem albínó és nem is külön faj, az oroszlán egyik alfajában előforduló világos színváltozat, mely színt a fehér tigrishez hasonlóan egy mutáns gén okozza. Az utódok csak akkor lesznek fehér színűek, ha mindkét szülő rendelkezik ugyanezzel a ritka génnel.

A kutatások szerint a természetben is életképesek, de csak Dél-Afrikában, a Timbavati és a Kruger Nemzeti Park területén fordulnak elő. Ezeket a régiókat fehér homokos folyómedrek, valamint a magas fű jellemzi, melyekben ez az állat könnyedén álcázza magát. Szokatlan színük miatt az őslakók a mai napig istenként tisztelik őket.

Először 1928-ban lehetett róluk hallani, de csak a hetvenes években készültek feljegyzések erről a színváltozatról; ekkor szerzett tudomást a világ a létezésükről, s ettől kezdve a fehér emberek kívánatos vadásztrófeájává vált. Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent (alig 500 egyedre), jelenleg több szervezet is igyekszik növeli állományukat természetes előfordulási helyükön.
Az Állatpark királyi felsége Inkosi, aki már többszörös apa. Jelenleg is párjával és három tavalyi születésű kölykével él közös kifutóban. 

Kis panda született a Nyíregyházi Állatparkban

A 2021 júniusának végén született kölyköt a park vezető állatorvosa, Dr. Biácsi Alexandra, augusztus elején vizsgálta meg alaposan, melynek során kiderült, hogy a kis jövevény hím ivarú, akkor a súlya mindössze 706 grammot nyomott.
A nyíregyházi kis panda tenyészpár 7 éve él együtt, a 8 éves anya állat Ting-ting Pozsonyból, míg párja a szintén 8 esztendős Szecsuán a Dublin Zoo-ból érkezett a Nyíregyházi Állatparkba az Európai Fajmegőrzési Program keretében.
Fogságban nagyon nehezen szaporodnak így hatalmas öröm és szakmai siker, hogy idén ismét született egy életerős kölyök a Nyíregyházi Állatparkban, annál is inkább, mert a természetben az IUCN vörös listája szerint állományuk drasztikusan csökken természetes élőhelyükön.

Az utód szürke bundával látta meg a napvilágot s az első hetekben teljesen magatehetetlen volt, a szemei is csukva voltak. Ebben az időszakban Ting-ting az anyaállat szinte egész nap a kicsinyével töltötte napjait, most azonban már csak a szoptatáskor keresi fel őt. A már vörös bundás kölyök rekord gyorsasággal növekszik, szinte szülei miniatűr mása. Egyre érdeklődőbb a külvilág iránt is, így a szerencsésebb látogatók már láthatják a szülőkkel közös kifutóban.

A vörös macskamedve (Ailurus fulgens) néven is ismert állatok a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben, valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban élnek 2000-4800 méteres magasságban. Bundájukat hosszú durva fedőszőrök, az alatt pedig tömött aljszőrzet alkotja, mely melegen és szárazon tartja őket a hideg és nedves környezetben. Bozontos hosszú farkukat fejpárnának vagy takarónak is használják.
A vörös macskamedve név az állatok medvére emlékeztető külsejére utal, ráadásul ugyanolyan jól másznak fára – félig behúzható karmaik segítségével –, ill. nyalogatják magukat tisztára, mint a macska. Táplálékuk jórészt bambuszból áll, alkalmanként azonban előszeretettel fogyasztanak tojást, rovarokat, madárfiókát és kisemlősöket is.

Mellső végtagjukon hat ujjuk van. A hatodik ujj a csuklócsont megnagyobbodása, amely szembefordítható a többivel, így könnyedén le tudják szakítani a bambuszhajtásokat.
A nap bármely szakában aktívak lehetnek, de főleg alkonyatkor járnak táplálék után. Átlagosan egy napnak csupán az 56%-át töltik ébren, ami feltehetően az alacsony energiatartalmú táplálékhoz való alkalmazkodás miatt alakult így.
Jelenleg alig 10 000 egyed él belőlük a vadonban, számuk az utolsó 50 évben körülbelül 40%-kal csökkent, elsősorban az élőhely elvesztése ill. az orvvadászat miatt.

További képek: https://www.facebook.com/sostozoo

A Nyíregyházi Állatpark egész évben nyitva tart és 10% kedvezménnyel látogatható VízPlusz kártyával egyéni és családi belépőjegy vásárlása esetén.

ELÉRHETŐSÉG

Nyíregyházi Állatpark
Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft.
4431 Sóstófürdő, Sóstói út
Tel.: + 36 42 479 702

Nyitva tartás: minden nap 9.00 - 18.00 óra között (az állatházak és a pénzár 30 perccel korábban bezárnak).

Bővebb információ: www.sostozoo.hu

  


Nincs még VízPlusz kártyája? Igényeljen most! >>